Ενημερώνουμε τους διδακτορικούς, μεταπτυχιακούς και τελειόφοιτους προπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος ότι το Τμήμα Φιλολογίας έχει συνάψει συνεργασία με το Πειραματικό Γυμνάσιο Πατρών (ΠΓΠ, Άθω & Αξαρλιάν 1, Πάτρα) στο πλαίσιο της οποίας οι φοιτητές μας μπορούν να συμβάλλουν σε ακαδημαϊκές και εκπαιδευτικές δράσεις που διοργανώνει το σχολείο και έτσι να εξοικειωθούν με τα καθήκοντα και τις λειτουργίες των εκπαιδευτικών σε ένα πειραματικό σχολείο. Σε όσους φοιτητές συμμετάσχουν θα χορηγηθεί σχετική βεβαίωση από το Επιστημονικό Εποπτικό Συμβούλιο του ΠΓΠ.

Για το σχολικό έτος 2016-2017, έχουν προγραμματιστεί οι ακόλουθες δράσεις:

1. Όμιλοι αριστείας και δημιουργικότητας

• «(Αγγλικός) κινηματογράφος, λογοτεχνία…….. και όχι μόνο». Σκοπός του ομίλου είναι οι μαθητές/τριες μας μέσα από την προβολή ταινιών να προβληματιστούν για κοινωνικά προβλήματα, να ασκηθούν στη δική τους δημιουργική γραφή (ποιήματα, διηγήματα κτλ), να κατανοήσουν και να παράγουν προφορικό, γραπτό και ψηφιακό λόγο, να ερμηνεύουν και να παράγουν πολυτροπικά κείμενα με λόγο και εικόνα. Απώτερος σκοπός είναι να αποκτήσουν δεξιότητες κριτικού γραμματισμού.
• «Ένας ψηφιακός κόσμος γύρω μας». Το θέμα του ομίλου αφορά την ανάπτυξη δεξιοτήτων σχετικών με τον αυτοματισμό και τον προγραμματισμό.
• «Ανάπτυξη επικοινωνιακών δεξιοτήτων στη γαλλική γλώσσα- σύνδεση με το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας». Σκοπός είναι η ανάπτυξη επικοινωνιακών δεξιοτήτων στη γαλλική γλώσσα (κατανόηση και παραγωγή προφορικού λόγου , κατανόηση και παραγωγή γραπτού λόγου)
• «Λογοτεχνικό (και…. όχι μόνο!) ταξίδι στο Βυζάντιο». Ο όμιλος αποσκοπεί στη γνωριμία και εξοικείωση με τη Βυζαντινή λογοτεχνία .

2. Τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας στη γλώσσα στην Α΄ και Β΄ τάξη γυμνασίου.

3. Φιλολογικό εργαστήριο με θέμα τη γλώσσα και τη λογοτεχνία. Στο εργαστήριο προβλέπονται δράσεις, όπως μελέτη και παραγωγή κειμένων, φιλαναγνωσία και δραματοποιήσεις.

4. Έρευνα πεδίου με θέμα το anti-bulling. Το πλαίσιο της συνεργασίας στην συγκεκριμένη έρευνα θα μπορούσε να αφορά τη δημιουργία των
ερευνητικών εργαλείων και την επεξεργασία των ερευνητικών δεδομένων. Εκτός αυτού, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα συζητούσαμε οποιαδήποτε δική
σας πρόταση για διεξαγωγή εκπαιδευτικών ερευνών στο χώρο του σχολείου μας και σε άλλα σχολεία της β/θμιας εκπαίδευσης με τα οποία
συνεργαζόμαστε.

5. Παραγωγή διδακτικού υλικού στην «Ελένη» του Ευριπίδη. Παρακαλούμε το πλαίσιο συνεργασίας να αφορά βιβλιογραφική υποστήριξη προκειμένου
το τελικό προϊόν να καταστεί μαθησιακά αποτελεσματικό. Η συγκεκριμένη δράση αποσκοπεί στη βιωματική προσέγγιση του έργου του Ευριπίδη «Ελένη» το οποίο διδάσκεται από μετάφραση στη Γ΄ γυμνασίου, έτσι ώστε να αναπτυχθεί η κριτική και δημιουργική ικανότητα των μαθητών στο γραπτό λόγο.

Όσοι από τους διδακτορικούς/μεταπτυχιακούς/τελειόφοιτους φοιτητές μας ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν παρακαλούνται να επικοινωνήσουν μέσω email με τον κο Γ. Ξυδόπουλο το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 24/10/2016.