Κάθε χρόνο (εδώ και 31 χρόνια) η Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών οργανώνει εκπαιδευτική εκδρομή στην Κύπρο, γύρω από τις επετείους της 25ης Μαρτίου και 1ης Απριλίου (εθνική επέτειος της Κύπρου). Ιθύνων νους είναι ο Κύπριος Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας Ανδρέας Βοσκός (με πλούσιο βιογραφικό και έρευνα για την Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία).

Για το 2017, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 180 χρόνων από την ίδρυση του ΕΚΠΑ, υπάρχει η δυνατότητα (κατόπιν ευγενικής πρόσκλησης από τον Καθ. Α. Βοσκό) να συμμετάσχουν στην εκδρομή αυτή και φοιτητές από το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Οι ημερομηνίες είναι Τετάρτη 29 Μαρτίου με Σάββατο 1 Απριλίου (με 3 διανυκτερεύσεις στο ξενοδοχείο Hilton της Λευκωσίας). Της εκδρομής αυτής προηγείται ένα Συνέδριο για την Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία στην Πάφο, στο νεοϊδρυθέν Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως, την Τρίτη 28 Μαρτίου (για το οποίο επίσης ισχύει πρόσκληση παρακολούθησης από φοιτητές της Φιλολογίας Πατρών).

Ενδεικτικά, για να πάρετε μια ιδέα, μπορείτε να δείτε το συνημμένο αρχείο με το πρόγραμμα της εκδρομής που έγινε τον Μάρτιο του 2016 (το πρόγραμμα δεν αλλάζει ριζικά από χρόνο σε χρόνο). Εκτός από τις ξεναγήσεις σε Λευκωσία και αλλού (π.χ. αρχαίο Κούριο, Πάφο), το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Βουλής.

Ως προς το οικονομικό μέρος, όσοι φοιτητές από Πάτρα έρθουν, θα επιβαρυνθούν με το αεροπορικό εισιτήριο (περίπου 150 ευρώ με Aegean, σε πτήση Αθήνα – Λάρνακα), συν τις 3 διανυκτερεύσεις (στο Hilton της Λευκωσίας), οι οποίες ανέρχονται σε 90 ευρώ κατά άτομο σε τρίκλινο δωμάτιο (δηλ. 90 ευρώ έκαστος, και για τα τρία βράδια, με πρωινό). Σε αυτά, ίσως προστεθούν άλλα 50-60 ευρώ για τις μετακινήσεις με λεωφορείο. Επίσης, όσοι επιλέξουν να συμμετάσχουν και στο Συνέδριο στην Πάφο, ενδεχομένως να υπάρξει η δυνατότητα φιλοξενίας στη φοιτητική εστία του Παν/μίου Νεαπόλεως (αν όχι, τότε θα υπάρξει μια επιπλέον επιβάρυνση για ξενοδοχείο στην Πάφο, σίγουρα πιο οικονομικό από ό,τι το Hilton). Όλα τα υπόλοιπα (ξεναγήσεις, γεύματα, δείπνα) είναι πληρωμένα.

Δυστυχώς, οι θέσεις είναι περιορισμένες (καθώς για την πραγματοποίηση της εκδρομής δίδεται – περιορισμένη – χορηγία από την κυπριακή πολιτεία). Για το Συνέδριο στην Πάφο (Τρίτη 28/3) υπάρχουν 10 διαθέσιμες θέσεις, ενώ για την εκδρομή (Τετάρτη 29/3 – Σάββατο 1/4) υπάρχουν 22 διαθέσιμες θέσεις. Δηλαδή, μπορεί κάποιος (α) είτε να έρθει από την αρχή (π.χ. από βράδυ Δευτέρας 27/3), να παρακολουθήσει το Συνέδριο για την Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία στην Πάφο και να συμμετάσχει και στην εκδρομή, (β) είτε να έρθει αργότερα (από Τετάρτη 29/3 ή από βράδυ Τρίτης 28/3) μόνο για την εκδρομή.

Όσοι ενδιαφέρονται, παρακαλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στην κ. Παπαχρυσοστόμου (athinapap@upatras.gr) μέχρι την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017. Απαραίτητη προϋπόθεση για επιβεβαίωση της συμμετοχής η καταβολή τής – μη επιστρέψιμης – προκαταβολής των 100 ευρώ μέχρι την ίδια ημερομηνία. Λόγω των περιορισμένων θέσεων, θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Το πρόγραμμα της εκδρομής.