Λεπτομέρειες Εκδήλωσης

Έναρξη Εκδήλωσης: 24/06/2021 17:30 Λήξη Εκδήλωσης: 26/06/2021 20:00

Πρόγραμμα Εκδήλωσης

Χώρος Διεξαγωγής

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ

Ο ΑΙΓΑΓΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΦΟΙΝΙΞ ΔΙΑΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο ΑΙΓΑΓΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΦΟΙΝΙΞ

ΔΙΑΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΥ

24-26 Ιουνίου 2021

 

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΤΜΗΜΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ – ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ, ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Αλεξάνδρα Σαμουήλ, Άννα-Μαρίνα Κατσιγιάννη, Γιάννης Παπαθεοδώρου.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Αλεξάνδρα Σαμουήλ, Άννα – Μαρίνα Κατσιγιάννη, Κατερίνα Κωστίου, Έλλη Φιλοκύπρου, Ειρήνη Παπαδάκη.

 

ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ

Join Zoom Meeting: https://upatras-gr.zoom.us/j/96999594423?pwd=Z3JrSThQeFFPa2JwRlE2eTZYUHp3UT09

Meeting ID: 969 9959 4423

Passcode: 777141

 

Το έργο των «διόσκουρων» του ελληνικού Υπερρεαλισμού έχει συχνά μελετηθεί, με άξονα το «διπλό ταλέντο» τους στις τέχνες (ποίηση/φωτογραφία, ποίηση/ζωγραφική). Ωστόσο, η περίπτωση του «διττού έργου» –ποιητικού και εικαστικού- του Εμπειρίκου και του Εγγονόπουλου, τα οποία λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία, αξίζει να ερευνηθεί συνδυαστικά περαιτέρω. Ειδικότερα, τεχνικές που σχετίζονται με την οπτική αφήγηση (φωτογραφία, σινεμά, κινούμενη εικόνα, μοντάζ) τροφοδοτούν το έργο του Εμπειρίκου, ενώ θέματα και μοτίβα που εγγράφονται στην ποίηση του Εγγονόπουλου επανέρχονται, σχεδόν ταυτόχρονα, στον καμβά. Παράλληλα, ολοένα και περισσότερο, γίνεται φανερό πως στο έργο τους βρίσκονται είτε οργανικά ενσωματωμένες είτε κρυπτικά διατυπωμένες απηχήσεις από ρεύματα ιδεών, θρησκευτικών τελετουργιών, μυθικών αρχετύπων και επιστημονικών αντιλήψεων, που σφράγισαν τη νεωτερικότητα, του 19ου αι, και του 20ού αιώνα.

Στο έργο του Εμπειρίκου, η ψυχανάλυση, ο θρησκευτικός «μεσσιανισμός», τα βιταλιστικά μοτίβα και οι «επιφάνειες» διασταυρώνονται συστηματικά με το στοχασμό της Ουτοπίας. Σχετικά με τον Εγγονόπουλο, έχει πρόσφατα επισημανθεί η συνάφεια των ενδιαφερόντων του με θρησκευτικά σύμβολα, με στοιχεία από τα ρεύματα του αλεξανδρινού ερμητισμού, του αποκρυφισμού, του ελευθεροτεκτονισμού και του πνευματισμού · ρεύματα επίκαιρα στην ευρωπαϊκή λογοτεχνική σκηνή κατά τον 19ο αιώνα και τις αρχές του 20ού αιώνα. Ενισχύοντας τον διάλογο ανάμεσα στις Νεοελληνικές και Συγκριτολογικές Σπουδές, στόχος μας είναι η συστηματική επανεξέταση του έργου των «διόσκουρων», με νέες διεπιστημονικές και δια-καλλιτεχνικές κατευθύνσεις, που συμβάλλουν στη σύγχρονη έρευνα του ελληνικού υπερρεαλισμού.

 

ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ

Join Zoom Meeting: https://upatras-gr.zoom.us/j/96999594423?pwd=Z3JrSThQeFFPa2JwRlE2eTZYUHp3UT09

Meeting ID: 969 9959 4423

Passcode: 777141