Πρόσκληση για Υποβολή Προτάσεων: 2ο Ετήσιο Συνέδριο Μεταπτυχιακών Φοιτητών στην Κλασική Πρόσληψη με θέμα «Κλασική Πρόσληψη και Φύλο

//Πρόσκληση για Υποβολή Προτάσεων: 2ο Ετήσιο Συνέδριο Μεταπτυχιακών Φοιτητών στην Κλασική Πρόσληψη με θέμα «Κλασική Πρόσληψη και Φύλο

Η Jocasta Classical Reception Greece (http://jocasta.upatras.gr/ ) είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει το 2ο Ετήσιο Μεταπτυχιακό Συμπόσιο στην Κλασική Πρόσληψη, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου έως την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017 στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η κλασική πρόσληψη δεν θεωρείται υποδιαίρεση των Κλασικών Σπουδών, αλλά ως ένας τρόπος ιστορικοποιημένης έρευνας και μόνιμης αυτοκριτικής εγγενούς στις Κλασικές Σπουδές. Από την άποψη αυτή, ο αναγνώστης αναλαμβάνει το ρόλο του αποκωδικοποιητή που εξετάζει την πρόσληψη του αρχαίου κόσμου από τον 8ο αιώνα π.Χ. και εξής: από την Αρχαιότητα στο Βυζάντιο, τον Μεσαίωνα, την Αναγέννηση, την Πρώιμη και Πρόσφατη Νεωτερικότητα και το μέλλον, από τη Δύση και προς την Ανατολή και από το Βορρά προς το Νότο και αντίστροφα. Η κλασική πρόσληψη μελετάται μέσα από μια ποικιλία μέσων τα οποία εκτείνονται από τη λογοτεχνία έως το θέατρο και τον κινηματογράφο σε υλικές εκδηλώσεις της καθημερινής εμπειρίας και μέσα από μια πληθώρα προσεγγίσεων που κυμαίνονται από τη Φιλοσοφία και τις Πολιτιστικές και Κοινωνικές Σπουδές έως τις Παραστατικές Τέχνες και τις Θετικές Επιστήμες, προάγοντας έτσι τη διεπιστημονική έρευνα.

Το Μεταπτυχιακό Συμπόσιο της Jocasta αναζητά να δημιουργήσει ένα χώρο συνάντησης για την Κλασική Πρόσληψη στην Ελλάδα, όπου διεθνείς μεταπτυχιακοί φοιτητές μπορούν να συμμετέχουν σε διεπιστημονικό διάλογο και να μοιραστούν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους. Το συνέδριο δίνει στους φοιτητές τη δυνατότητα να παρουσιάσουν το έργο τους σε ένα φιλικό περιβάλλον, να αναπτύξουν δεξιότητες παρουσίασης και να αποκτήσουν εποικοδομητική ανατροφοδότηση πάνω στην έρευνα τους. Φέτος, επεκτείνουμε την δυνατότητα υποβολής περιλήψεων εκτός από μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές αφενός σε νεαρούς ερευνητές που καλούνται σε 20’ παρουσίαση της έρευνάς τους ακολουθούμενη από 10λεπτη συζήτηση και σε Αμερικανούς προπτυχιακούς φοιτητές που καλούνται να παρουσιάσουν την 10λεπτη εργασία τους ακολουθούμενη από 5λεπτη συζήτηση μέσω των συνεργατών μας στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Παγκόσμιων Θρησκειών του Πανεπιστημίου του Οχάιο *. Το θέμα του τρέχοντος έτους είναι η «Κλασική Πρόσληψη και Φύλο».

Τα προτεινόμενα θέματα περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε:

  • Υπάρχει ένα τρίτο φύλο στην πρόσληψη της αρχαιότητας ή στην μετακλασική κατανόησή της;
  • Η ρευστότητα του φύλλου στην κλασική αρχαιότητα (π.χ. μυθικές μεταμορφώσεις αλλαγής φύλου) κειμένων για την εξιδανίκευση του ανδρικού σώματος (π.χ. Βίνκελμαν, Ναζισμός, τρέχουσες αντιλήψεις για την αρρενωπότητα), η επικύρωση φεμινιστικών αντιλήψεων με χρήση αρχαίων ελληνικών και λατινικών μύθων (π.χ., ελληνικές ηρωίδες), η σύγχρονη κατασκευή της ομοφυλοφιλικής ταυτότητας μέσω της πρόσληψης / ιδιοποίησης αρχαίων ελληνικών και λατινικών κειμένων (πχ. πρόσληψη των πλατωνικών διαλόγων τον 19ο αιώνα) και την έκφραση της queer ταυτότητας (π.χ. σύγχρονες θεατρικές προσλήψεις του Φιλοκτήτη)
  • Γιατί κατά κύριο λόγω δουλεύουν γυναίκες μελετητές στον τομέα της κλασικής πρόσληψης και πώς αυτός ο ερευνητικός προσανατολισμός συνδέεται με τις έννοιες της αυθεντικότητας και της ιεραρχικά χρωματισμένης έννοιας των σοβαρών και λιγότερο σοβαρών προσεγγίσεων στα κλασικά κείμενα.
  • Πως οι έννοιες «genre» (είδος) και «gender» (φύλο) συνομιλούν και αλληλοεπιδρούν στην αρχαιότητα και στη νεότερη εποχή (π.χ., η ανάγνωση της τραγωδίας από την Hall ως γραμματειακό είδος έκφρασης γυναικείων συναισθημάτων σε αντίθεση με το σατυρικό δράμα ως δραματικό είδος επιβεβαίωσης της αρρενωπότητας, ταυτότητες φύλου στα αρχαία ελληνικά και λατινικά μυθιστορήματα),
  • Έχει η ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα προσληφθεί με βάση το φύλο ή όχι; Αυτό το φύλο αλλάζει μέσα στο πέρασμα του χρόνου και σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη; Και αν ναι, με ποιον τρόπο η αρχαιότητα αποτελεί πεδίο για την αναπαράσταση της ρευστότητας του φύλου στον μετακλασικό κόσμο.

Προσκαλούμε οι περιλήψεις οι οποίες πρέπει να είναι συνταγμένες στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα και να μην υπερβαίνουν τις 250 λέξεις να αποσταλούν στη διεύθυνση jocastapostgraduate@gmail.com το αργότερο μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2017. Υπάρχει η δυνατότητα ενημέρωσης αποδοχής ή μη της υποβληθείσας περίληψης άμεσα κατά την υποβολή της για όσους ενδιαφέρονται για επιλογές χρηματοδότησης από τα ιδρύματά τους και απευθύνουν το σχετικό αίτημα στο κύριο σώμα του μηνύματός τους .

Παρακαλείσθε να συμπεριλάβετε στοιχεία του τρέχοντος κύκλου σπουδών σας, του επιβλέποντος και του ακαδημαϊκού ιδρύματος στο σώμα του μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας (και όχι στην περίληψή σας).

Η οργανωτική επιτροπή

Σταμάτια Ανδρωνά

Ευσταθία Αθανασοπούλου

Kelly Bilz

Δημήτρης Χείλάρης

Νίκος Φραγκόπουλος

Φαίη Παπαδημητρίου

Ελεάννα Πομόνη

Jericha Tumblin

ΤΟ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

2017-11-05T15:46:14+00:00 Νοεμβρίου 5th, 2017|Categories: Μη κατηγοριοποιημένο|