ΕΚΔΗΛΩΣΗ της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΦΥΛΩΝ του ΠΠ για την «Ταυτότητα φύλου, νομικά θέματα και καλές πρακτικές» στις 8 Μαρτίου 6 μμ στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Πατρών 

By Φώτης Κασπίρης

Στη βαριά σκιά της εθνικής τραγωδίας που μάς έπληξε όλους / ες / α, ανακοινώνουμε την ιδιαίτερα σημαντική ημερίδα που διοργανώνει η Επιτροπή Ισότητας Φύλων του Πανεπιστημίου Πατρών με τίτλο: «Ταυτότητα φύλου, νομικά θέματα και καλές πρακτικές».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023 στις 18.00 στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για τα δικαιώματα των Γυναικών (08/03), καθώς και της Διεθνούς Ημέρας Τρανς Ορατότητας – TDoV (31/03) και διοργανώνεται από την Επιτροπή Ισότητας Φύλων του ΠΠ.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν με εισηγήσεις οι:

-Νίκη Γεωργιάδου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών, με θέμα «Ο σεξουαλικός αυτοπροσδιορισμός ως δικαίωμα στην ευρωπαϊκή και ελληνική συνταγματική έννομη τάξη»

-Άννα Απέργη Κωνσταντινίδη, Προεδρίνα του Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών – Transgender Support Association (ΣΥΔ) και μέλος της Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου – ΕΕΔΑ με θέμα «Τρανς πρόσωπα: ένας διαρκής αγώνας για μια πιο δίκαιη κοινωνία»

Αικατερίνη Γεωργιάδου, Δικηγόρος / ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων με θέμα «Η ‘οδύσσεια’ της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου»

Στο τέλος της ημερίδας θα πραγματοποιηθεί μία περφόρμανς με θέμα την έμφυλη βία (Υπεύθυνη περφόρμανς, Μάρω Γαλάνη – ΕΕΠ, Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας ΠΠ).

Αυτή η πολύ σημαντική εκδήλωση για την ταυτότητα φύλου, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στο ΠΠ,  γεννήθηκε ως ιδέα τον Δεκέμβρη του 2022, έπειτα από πρωτοβουλία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου κ. Χρήστου Μπούρα, της Αν. Καθηγήτριας Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και Προεδρίνας του Τμήματος Φιλολογίας κ. Ευφημίας Καρακάντζα, καθώς και της Προεδρίνας της Επιτροπής Ισότητας Φύλων του Πανεπιστημίου κ. Άννας Ρούσσου.

Ευχόμαστε η εκδήλωση αυτή να είναι η αφετηρία ώστε παρόμοιες πρωτοβουλίες στο Πανεπιστήμιο Πατρών, που συμβάλλουν στην προαγωγή ενός ουσιαστικού διαλόγου για την πραγματική ορατότητα, ισότητα και την αντιμετώπιση των διακρίσεων κατά των τρανς προσώπων, όχι μόνο να πυκνώσουν, αλλά και να εμπλουτιστούν ακόμη περισσότερο.