ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ ΠΕΖΟΥ ΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥΣ

By Φώτης Κασπίρης
Συντονιστής: Στρατής Χαβιαράς 
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: Σάββατο 10 Μαρτίου, 2018

Περιγραφή:
Το εργαστήριο της Τέχνης του Πεζού Λόγου για προχωρημένους απευθύνεται σε νέες και νέους συγγραφείς που έχουν ήδη ολοκληρώσει ικανοποιητικά εργασία σε μικρή φόρμα και επιθυμούν να βελτιώσουν την τεχνική τους, με στόχο τη δημοσίευσή της στον περιοδικό τύπο και το διαδίκτυο, με απώτερο σκοπό την έκδοση βιβλίου. Στο εργαστήριο οι συμμετέχουσες/οντες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον συγγραφέα Στρατή Χαβιαρά και άλλους προσκεκλημένους από τον χώρο της λογοτεχνίας, εμβαθύνοντας στην τέχνη του γραπτού λόγου (μπονζάι, διήγημα, νουβέλα ή μυθιστόρημα, ποίηση). Μέσα από τη συζήτηση δειγμάτων γραφής και ασκήσεων, οι συμμετέχουσες/οντες θα εξοικειωθούν με απόψεις της γραφής, όπως κριτική ανάγνωση, αφηγηματική φωνή, χρήση γλώσσας, ανάπτυξη χαρακτήρων, θεματικές επιλογές, ύφος, κ.ά. Επιπλέον, θα γίνει μια γενική επισκόπηση “ειδών” λογοτεχνίας όπως η ποίηση, το δοκίμιο, η παιδική λογοτεχνία, το ιστορικό, αστυνομικό, μελλοντολογικό ή επιστημονικής φαντασίας μυθιστόρημα.
Η συμμετοχή στο εργαστήριο, όπως και σε όλες τις δραστηριότητες που οργανώνει το ΚΕΣ, είναι δωρεάν.

Προαπαιτούμενα: μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα, οι ενδιαφερόμενες/οι καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά ένα δείγμα γραφής, κατά προτίμηση μία ολοκληρωμένη ενότητα (αρχή, μέση, τέλος) εκτάσεως έως 1200 λέξεις, με τίτλο “Μια μικρή προσωπική περιπέτεια”, γραμμένη σε πρώτο πρόσωπο. Το θέμα θα δώσει την ευκαιρία να συζητηθεί κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου πώς ένα πραγματικό περιστατικό μπορεί να μετατραπεί με μυθοπλασία σε άρτιο διήγημα. Επειδή πρόκειται για εργαστήρια προχωρημένου επιπέδου, απαιτείται: (1) οι συμμετέχουσες/οντες να έχουν ευχέρεια στη γραφή (σύνθεση φαντασίας και πραγματολογικού υλικού), ή/και να έχουν παρακολουθήσει εργαστήρια για αρχάριους και (2) να έχουν ήδη γράψει μερικά διηγήματα ή να έχουν ξεκινήσει μεγαλύτερα σε μήκος έργα.

Οι ενδιαφερόμενες/οι θα κληθούν να δεσμευθούν ότι θα παρακολουθήσουν όλες τις συναντήσεις του εργαστηρίου και θα είναι συνεπείς στις ώρες της λειτουργίας του.
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου οι συμμετέχουσες/οντες:
Θα συμβάλουν έμπρακτα στις συζητήσεις στην τάξη.
Θα ολοκληρώσουν εγκαίρως τις ασκήσεις που απαιτούνται, αν  ζητηθούν από τους εισηγητές.
Θα ασκηθούν στη δόμηση του έργου που θέλουν να συγγράψουν, δοκιμάζοντας αφηγηματικές φωνές και χαρακτήρες καθ’ όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου.
Θα καταρτίσουν καταλόγους αναγνωσμάτων ανάλογα με το θέμα του έργου που προτίθενται να συγγράψουν: κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα προταθούν τίτλοι κειμένων από τον συντονιστή.

Στόχοι εργαστηρίου:
Οι συμμετέχουσες/οντες στο εργαστήρι αναμένεται:
Να σημειώσουν σημαντική πρόοδο στην τέχνη του γραπτού λόγου.
Να λάβουν εποικοδομητική ανατροφοδότηση από άλλα μέλη του εργαστηρίου και συγγραφείς για την προσπάθειά τους.
Να διευρύνουν τις γνώσεις τους σε θέματα πεζογραφίας, και ειδικότερα στην αφηγηματική φωνή και την οπτική γωνία της αφήγησης.
Να συνεχίσουν να ασκούνται στην τέχνη της γραφής με επίμονη διασκευή του αρχικού τους γραπτού.
Να καλλιεργήσουν τη διαμόρφωση ενός δικού τους προσωπικού ιδιώματος (ύφους).
Τρόπος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής: 
Οι ενδιαφερόμενες/-οι καλούνται να στείλουν μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση matina.goga@chs.harvard.edu έως και τις 10 Μαρτίου με θέμα: «Συμμετοχή στη σειρά συναντήσεων του εργαστηρίου τέχνης του πεζού λόγου για προχωρημένους». Μετά την υποβολή του αιτήματός σας θα λάβουν αποδεικτικό μήνυμα παραλαβής του.

Τόπος διεξαγωγής:
Το εργαστήριο θα διεξαχθεί στην αίθουσα σεμιναρίων του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών (ΚΕΣ) Ελλάδος στο Ναύπλιο (Πλατεία Φιλελλήνων και οδός Όθωνος 1).

Συναντήσεις:
Το εργαστήριο θα είναι εντατικό. Οι συναντήσεις θα γίνουν σε τέσσερις συνολικά ημέρες, τα δύο Σαββατοκύριακα: 21 – 22 Απριλίου και 12 – 13 Μαίου 2018.
*Σημειώστε πως τα Σαββατοκύριακα αυτά δεν είναι συνεχόμενα, καθώς παρεμβάλλονται κάποιες ημέρες για την προετοιμασία των συμμετεχόντων. Κάθε συνάντηση θα έχει διάρκεια πέντε ωρών, με ενδιάμεσα διαλείμματα.

Επιλογή συμμετεχόντων: Η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει από το συντονιστή του εργαστηρίου, συγγραφέα Στρατή Χαβιαρά.

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων: Όλες/οι οι ενδιαφερόμενες/οι θα ειδοποιηθούν από το ΚΕΣ με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τα αποτελέσματα. Οι επιτυχούσες/όντες θα ειδοποιηθούν και τηλεφωνικά στα τέλη Μαρτίου.

Βεβαίωση συμμετοχής: Μετά το πέρας του εργαστηρίου θα χορηγηθεί από το ΚΕΣ βεβαίωση συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα του εργαστηρίου στην ιστοσελίδα του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών ή να απευθύνεστε καθημερινά (10.00 – 17.00) στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών, στους αριθμούς τηλεφώνου 2752047040 και 2752047030. Η Ματίνα Γκόγκα, Συντονίστρια Επικοινωνίας και Ανάπτυξης Προγραμμάτων του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών είναι στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία.