Untitled design (14)

ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ ΠΑΤΡΑΣ

CLOSE
CLOSE
Untitled design (14)

ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ ΠΑΤΡΑΣ

Σπύρος Ράγκος

Βιογραφικά Στοιχεία:

Γεννημένος στην Πάτρα το 1967, τελείωσα την Πρότυπο Σχολή Πατρών το 1985 και στη συνέχεια σπούδασα κλασική φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από όπου αποφοίτησα το 1989. Τον επόμενο χρόνο έγινα δεκτός για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Εκεί, υπό την εποπτεία του Καθ. Paul Cartledge, εκπόνησα διδακτορική διατριβή με θέμα την λατρεία της Άρτεμης, την οποία υποστήριξα το 1995. Κατά την διάρκεια της έρευνάς μου παρακολούθησα επίσης σεμινάρια θρησκειολογίας και αρχαίας ιστορίας στην École Pratique des Hautes Études στο Παρίσι (1992-1993). Στην συνέχεια υπήρξα μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Πανεπιστήμιο του Princeton (1995-1996), όπου ασχολήθηκα με τον νεοπλατωνισμό. Η επιστροφή μου στην Ελλάδα με βρήκε να υπηρετώ στις τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού ως στρατεύσιμος κελευστής (1996-1998). Κατόπιν δίδαξα με σύμβαση αρχαία ελληνική φιλοσοφία, ιστορία και φιλολογία στο College Year in Athens, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Πατρών. Το 2001 εκλέχτηκα Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου υπηρετώ ως Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και Φιλοσοφίας μέχρι σήμερα. Ενδιαμέσως έχω βρεθεί ως επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, στο Banaras Hindu University (στο Βαρανάσι της Ινδίας), στο Πανεπιστήμιο του Princeton και στην Ακαδημία Αθηνών.

 

Το ενδιαφέρον μου για την ελληνική αρχαιότητα ήταν εξαρχής απόρροια προσωπικών αναζητήσεων για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας και του κόσμου συνολικά. Το αρχικό έναυσμα το έδωσε ο Πλάτων, τον οποίο διάβασα στην εφηβική μου ηλικία και με γοήτευσε. Έκτοτε επανέρχομαι τακτικά στους πλατωνικούς διαλόγους όχι μόνον ως αντικείμενο διδασκαλίας και έρευνας αλλά και ως πυξίδα προσανατολισμού σε χαλεπούς καιρούς.

Έρευνα:

Τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως την ιστορία των ιδεών, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και την φιλοσοφία της ελληνικής αρχαιότητας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συνέγραψα ένα πανεπιστημιακό εγχειρίδιο με τίτλο Η συνάντηση του ελληνισμού με τον χριστιανισμό από τον πρώτο έως τον τέταρτο αιώνα (Πάτρα: Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο 2000) και, μια δεκαετία αργότερα, ένα βιβλίο, μαζί με τον Δ. Ι. Κυρτάτα, που φέρει τον τίτλο Η ελληνική αρχαιότητα: πόλεμος – πολιτική – πολιτισμός (Θεσσαλονίκη: Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών 2010). Ένας μικρός τόμος με μεταφρασμένα κείμενα για τους ευνούχους στον αρχαίο κόσμο, πλαισιωμένα από εισαγωγές και σύντομα σχόλια, τιτλοφορείται Μήτε ἄῤῥεν μήτε θῆλυ: Ιστορίες ευνούχων στην αρχαιότητα (Ηράκλειο: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 2021), ενώ η μονογραφία μου Θαυμάζειν – Ἀπορεῖν – Φιλοσοφεῖν: η αρχή της φιλοσοφίας και η φιλοσοφία ως αρχή στην κλασική εποχή κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2023 από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. Παράλληλα, ολοκληρώνω την μετάφραση του έργου Τα Μετά τα Φυσικά του Αριστοτέλη που θα εκδοθεί στη σειρά “Σχολιασμένη δίγλωσση έκδοση των έργων του Αριστοτέλη” από την Εταιρεία Μελέτης των Επιστημών του Ανθρώπου.

 

Κατά την διάρκεια της μακράς θητείας μου στην μελέτη της ελληνικής αρχαιότητας, έχω συμμετάσχει σε πολλά διεθνή και ελληνικά συνέδρια, καθώς και σε ομάδες συνανάγνωσης αρχαίων φιλοσοφικών κειμένων, και έχω δώσει διαλέξεις για θέματα της ειδικότητάς μου στο ευρύ κοινό, σε γυμνάσια και λύκεια της χώρας και σε πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2017 είμαι Πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Αρχαία Φιλοσοφία (European Society for Ancient Philosophy). Έχω επίσης διατελέσει Διευθυντής στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών «Σύγχρονες προσεγγίσεις στα κείμενα: αναγνώσεις και ερμηνείες» (2018-2022), ενώ συνεργάζομαι σε τακτική βάση και με το Κέντρο Ελληνικό Σπουδών του Πανεπιστημίου του Harvard στο Ναύπλιο.

 

Μελέτες και άρθρα μου για τον Ησίοδο, τον Αλκμάνα, τον Αναξίμανδρο, τον Εμπεδοκλή, τον Σοφοκλή, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, τα ορφικά χρυσά ελάσματα, τον πάπυρο του Δερβενίου και τις αλληγορικές ερμηνείες, τον Πλωτίνο, τον Ιάμβλιχο, τον Πρόκλο και τον Δαμάσκιο έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Ενδεικτικά αναφέρω τρεις πρόσφατες συμβολές μου:

  • “Damascius on the Sudden (τὸ ἐξαίφνης) and the Now (τὸ νῦν)”, History of Philosophy & Logical Analysis 26 (2023), 341-365.
  • On Generation and Corruption II 10”, Dimas, A. Falcon, & S. Kelsey (επιμ.), Aristotle, On Generation and Corruption Book II: Introduction, Translation, and Interpretative Essays, Cambridge: Cambridge University Press 2022, 216-242.
  • “Wonder and Perplexity across Medicine and Philosophy in Classical Greece”, Kazantzidis & D. Spatharas (επιμ.), Medical Understandings of Emotions, Berlin: De Gruyter 2022, 59-113.

Μεταπτυχιακά Μαθήματα

Επιλεγμένα Δημοσιεύματα


Σπύρος Ράγκος

Βαθμίδα: Καθηγητής
Ειδίκευση: Κλασικές Σπουδές
Γνωστ. Αντικείμενο: Αρχαία Ελληνική Φιλολογία και Φιλοσοφία
ΦΕΚ: 57/29-1-2020 τ. Γ΄
Γραφείο: Κτήριο Κ17
Ώρες Συνεργασίας: Δευτέρα 5:30-6:30 μμ., Τρίτη 11:00 πμ. -12 μ., ή άλλη μέρα και ώρα κατόπιν συνεννοήσεως
Τηλέφωνο: 2610969770
Email: rangos@upatras.gr
Social:
CV: