Τελετή Αναγόρευσης της Gonda Van Steen Καθηγήτριας, Κατόχου της έδρας «Κοραή» για τη Νέα Ελληνική και Βυζαντινή Ιστορία, Γλώσσα και Λογοτεχνία του King’s College London σε Επίτιμη Διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών
Καθηγητής Χρήστος Ι. Μπούρας
σας προσκαλεί
στην Τελετή Αναγόρευσης της Gonda Van Steen Καθηγήτριας, Κατόχου της έδρας «Κοραή» για τη Νέα Ελληνική και Βυζαντινή Ιστορία, Γλώσσα και Λογοτεχνία του King’s College London σε Επίτιμη Διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών
που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 3 Απριλίου 2025 και ώρα 19:00 στην Αίθουσα Τελετών «Οδυσσέας Ελύτης» του Πανεπιστημίου Πατρών (Κτίριο Διοίκησης)
***
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητή Χρήστο Ι. Μπούρα
*
Χαιρετισμός από τον Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών,
Καθηγητή Γεώργιο Ι. Ξυδόπουλο
*
Χαιρετισμός και παρουσίαση της τιμώμενης από την Πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας
Καθηγήτρια Ευφημία Δ. Καρακάντζα
*
Ανάγνωση του Ψηφίσματος και του Τίτλου της Επιτίμου Διδάκτορος από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών
*
Αναγόρευση της Καθηγήτριας Gonda Van Steen σε Επίτιμη Διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας
από την Πρόεδρο, Καθηγήτρια Ευφημία Δ. Καρακάντζα
*
Περιένδυση της τιμώμενης με την τήβεννο και επίδοση του μεταλλίου του Πανεπιστημίου Πατρών
από τον Πρύτανη, Καθηγητή Χρήστο Ι. Μπούρα, στην τιμώμενη
*
Ομιλία της τιμώμενης, Καθηγήτριας Gonda Van Steen με τίτλο: «Όταν η έρευνα γίνεται δράση και αντίδραση: Ανεπιθύμητα παιδιά τότε, στελέχη της διασποράς σήμερα»
*
Λήξη Τελετής
H εκδήλωση θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω του παρακάτω συνδέσμου: https://youtube.com/live/GaG5gVIxVtk?feature=share
——-
Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα
Η Gonda Van Steen σπούδασε κλασική φιλολογία στο Βέλγιο και εκπόνησε την διδακτορική της διατριβή σε κλασικές και ελληνικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Princeton. Σήμερα είναι καθηγήτρια και κάτοχος της Έδρας Κοραή στη νεοελληνική και Βυζαντινή ιστορία, γλώσσα, και λογοτεχνία, και διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο King’s College του Λονδίνου. Έχει γράψει τα ακόλουθα βιβλία: Venom in Verse: Aristophanes in Modern Greece (2000), Liberating Hellenism from the Ottoman Empire (2010), Theatre of the Condemned: Classical Tragedy on Greek Prison Islands (2011), και Stage of Emergency: Theater and Public Performance under the Greek Military Dictatorship of 1967-1974 (2015). Από το 2013 η Van Steen ασχολείται με τις υιοθεσίες ελληνοπούλων που στάλθηκαν στις ΗΠΑ και στην Ολλανδία τα χρόνια του 1950 και 1960. Το σχετικό βιβλίο της, Adoption, Memory, and Cold War Greece: Kid pro quo? (University of Michigan Press, 2019), το οποίο βραβεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών, μεταφράστηκε στα Ελληνικά, ως Ζητούνται παιδιά από την Ελλάδα: Υιοθεσίες στην Αμερική του Ψυχρού Πολέμου (Αθήνα, Εκδ. Ποταμός). Πρόσφατα η Van Steen δημοσίευσε τη σχολιασμένη έκδοση των Απομνημονευμάτων του Εμφυλίου Πολέμου τα οποία συνέγραψε ένας Αμερικανός κοινωνικός λειτουργός που εργαζόταν σε υπηρεσίες αρωγής στη Βόρεια Ελλάδα: The Battle for Bodies, Hearts and Minds in Postwar Greece: Social Worker Charles Schermerhorn in Thessaloniki, 1946-1951 (Routledge, 2024).
Κατά τη διάρκεια των ετών 2012-2014 η Van Steen διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Νεοελληνικών Σπουδών της Βόρειας Αμερικής (Modern Greek Studies Association). Συνεχίζει να αποτελεί ενεργό μέλος του MGSA και της Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών του Ηνωμένου Βασιλείου, δουλεύοντας αδιάλειπτα για την προώθηση και διάδοση των ελληνικών σπουδών.