Περιγραφή

Στόχο του μαθήματος αποτελεί η εισαγωγή των φοιτητών στις συγκριτολογικές σπουδές, στην έννοια, δηλαδή, και τις εξελίξεις του διεθνούς κλάδου της επιστήμης της Συγκριτικής Φιλολογίας (Γραμματολογίας), η οποία, από τις απαρχές της τον δέκατο ένατο αιώνα μέχρι σήμερα, βρίσκεται σε διαρκή επαναπροσδιορισμό αξιοποιώντας τις εξελίξεις της μελέτης της λογοτεχνίας, της ιστορίας, της κριτικής και της θεωρίας, καθώς και τα μεθοδολογικά εργαλεία των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών.

Θα εξεταστούν ζητήματα ιστορίας του κλάδου (όπως η γένεση και η ιστορική εξέλιξη της επιστήμης), μεθοδολογικά και θεωρητικά (όπως ζητήματα ορολογίας, μεθοδολογίας, επιστημολογίας και διεπιστημονικότητας), έτσι ώστε οι φοιτητές να αποκτήσουν το απαραίτητο κριτικό λεξιλόγιο και θεωρητικό υπόβαθρο για να μπορούν να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους στην ανάγνωση και ερμηνεία του λογοτεχνικού έργου.

Το δεύτερο σκέλος του μαθήματος έχει στόχο να εξοικειώσει τους φοιτητές με τη σχέση της Λογοτεχνίας με τις άλλες καλές τέχνες (Μουσική, Ζωγραφική, Κινηματογράφος).

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

  1. Εισαγωγικά: Η Συγκριτική Φιλολογία ως Κλάδος της Φιλολογίας (Κλασική Φιλολογία, Νεοελληνική Φιλολογία, Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία). Ιστορία του κλάδου: Γένεση και εξέλιξη της επιστήμης, ορισμός της Συγκριτικής Φιλολογίας. Η σχέση της Συγκριτικής Φιλολογίας με τις Επιστήμες, τη Θεωρία της Λογοτεχνίας, την Ιστορία, την Ιστορία των ιδεών, την Κριτική, την Κοινωνία, τη Μετάφραση, τις ποικίλες πολιτισμικές εκφάνσεις της Λογοτεχνίας.
  2. Συγκριτισμός – Συγκριτική Φιλολογία/Γραμματολογία: Έννοια, ορολογία, μεθοδολογία. Σύγχρονες τάσεις της Συγκριτικής Φιλολογίας (διεπιστημονικές προσεγγίσεις, κ.ο.κ.).
  3. Πεδία Μελέτης και Μέθοδοι της Συγκριτικής Φιλολογίας. Λογοτεχνία και Άλλες Τέχνες: Θεματολογία, Διακειμενικότητα, Λογοτεχνία και Επιστήμες, Διαμεσικότητα/Διακαλλιτεχνικότητα, κ.ο.κ.
  4. Μέθοδοι ανάλυσης: Λογοτεχνία και Άλλες Τέχνες. Ανάγνωση και ερμηνευτική κειμένου/έργου.
  5. Εφαρμογές-Παραδείγματα: Ζητήματα διεπιστημονικότητας και διαπολιτισμικών σχέσεων.
  6. Εφαρμογές-Παραδείγματα: Ζητήματα διακειμενικών σχέσεων.
  7. Εφαρμογές-Παραδείγματα: Ζητήματα διακαλλιτεχνικών σχέσεων.
  8. Λογοτεχνία και Μουσική.
  9. Λογοτεχνία και Ζωγραφική.
  10. Λογοτεχνία και Κινηματογράφος.
Διδάσκων:
Κωδικός Μαθήματος: PHL_Ε316
Έντυπο Μαθήματος: Κατεβάστε σε μορφή PDF
E-class: https://eclass.upatras.gr/modules/auth/opencourses.php?fc=71

Πληροφορίες

Κατηγορία: Προπτυχιακές Σπουδές Κύκλος Σπουδών: Γενικός Κύκλος
Εξάμηνο: Γ΄Εξάμηνο Τύπος: Επιλογής
Γνωστικό Αντικείμενο: Γενικής Παιδείας Σ.Β.: 1.5
ECTS: 5 Μονάδες: 3

Ώρες διδασκαλίας

Ώρες Διδασκαλίας: 3
Ώρες Φροντιστηρίου: 0
Ώρες Εργαστηρίου: 0
Ωρ. Πρόγραμμα: