EVENTS SERIES 2018

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ Α.Ε. ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
 
ΚΥΡΙΟΥ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

«Ηγεσία και Ανθρωπιστικές Αξίες»

 

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΕΛΛΑΔΟΣ),
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ HARVARD

ΚΑΙ

Η ΠΡΥΤΑΝΙΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΔΙΑΛΕΞΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018, 7.00 μ.μ.

 

Filippomaria Pontani,
Αναπληρωτής Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Ca’ Foscari της Βενετίας

Θέμα της διάλεξης:
«Σαν τον παλιό στρατιώτη. Αυτουργία, σωφροσύνη και τιμή στις Ομηρικές ερμηνείες από την Αρχαιότητα μέχρι την Αναγέννηση»

 

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών
στην Αίθουσα Τελετών «Οδυσσέας Ελύτης» του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό

Σύνοψη ομιλίας

Στα Ομηρικά έπη ήρωες και βασιλιάδες κάνουν διάφορες υπηρεσίες μόνοι τους, από το μαγείρεμα μέχρι το καθάρισμα ρούχων. Το γεγονός αυτό θεωρήθηκε συχνά, από την αρχαιότητα και μετά, ως σημάδι του πρωτόγονου τρόπου ζωής εκείνης της εποχής, ή εναλλακτικά ως σημάδι της σωφροσύνης, της αρετής και της ηθικής ανωτερότητας των ηρώων, κάτι πολύ σπουδαίο στο πλαίσιο της ακατάλυτης παιδαγωγικής αξίας του Όμηρου στην εκπαίδευση. Μερικά ανέκδοτα έργα του Χριστόφορου Κοντολέοντα, ενός Έλληνα λόγιου που έζησε στη Ρώμη κατά το 16ο αιώνα, έχουν ακριβώς αυτό το θέμα και προκαλούν σκέψεις σχετικά με τον παραδειγματικό ρόλο του Όμηρου για τους ηγέτες.

 Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του Filippomaria Pontani

Ο Filippomaria Pontani είναι αναπληρωτής καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ca’ Foscari της Βενετίας. Ασχολείται με τη χειρόγραφη παράδοση των αρχαίων και βυζαντινών συγγραφέων, με την εξηγητική παράδοση στον Όμηρο (εκδίδει αυτή την περίοδο τα αρχαία και μεσαιωνικά σχόλια για την Οδύσσεια), με την ιστορία της γραμματικής, της ρητορικής και της αλληγορίας, με την ερμηνεία ελληνικών και λατινικών λογοτεχνικών κειμένων (από τον Σιμωνίδη στον Καλλίμαχο και από τον Αισχύλο στον Βιργίλιο), με τους λόγιους του Βυζαντίου και της Αναγέννησης (από τον Ευστάθιο στον Πωλιτιανό), και με τη νέα ελληνική ποίηση και λογοτεχνία (από τον Ροίδη στον Καρυωτάκη και από τον Καζαντζάκη στον Βαγενά).